Saturday, December 21, 2013

Elementi košulje

Kragna - osnovni element košulje Najizraženiji deo košulje, bez obzira da li ste u džemperu ili sakou. Oblik kragne otkriva vaš stil. Nije svejedno da li nosite klasičnu kragnu, sa naglašenim špicevima, sa pričvršćenim dugmadima ili rusku. Najčešći oblik je sa naglašenim špicevima i ona se može nositi u svakoj prilici i njoj pristaje i svaki čvor na kravati. Po obliku je slična klasičnoj, kruta je sa razmaknutim špicevima, obavezno se nosi uz kravatu. Što su špicevi dalji to je formalnija prilika u kojoj se nosi. Ruska kragna - šik alternativa. Uz nju se naravno ne nosi kravata. Kragna sa dugmićima nije praktična, posle nekoliko časova ova kragna se savije i daje neuredan izgled. Ovakva kragna se nosi samo u neformalnim prilikama. 
Okovratnik - može biti različito dizajniran - najpoznatiji je onaj na preklapanje na koji se kači kragna. - Telo košulje - može biti prošireno, klasično i usko. Uske košulje se zovu strukirane košulje (eng.: slim fit) i one lepo pristaju atletskim figurama, široke košulje pripadaju gospodi koji žele više komocije. 
Rukavi - mogu biti dugi ili kratki. Manžetne - deo košulje neposredno uz šaku, na njoj se najčešće nalazi dugme. Postoje duge i plitke sa jednim i više dugmića. Dodatni detalji se postavljaju na košulji sa posebnim zahtevima. Najčešći detalj je džep, ali se mogu ušiti i razne ukrasne trake ili postaviti unutrašnjost kragne i manžetni u drugom dezenu.