Saturday, December 21, 2013

Održavanje košulje

Najbolji način za održavanje košulje 

Košulje držite na vešalici nikako ih ne pakujte. Izbegavajte žičane vešalice, jer će one deformisati Vašu košulju. Koristite drvene oble vešalice da biste izbegli ispupčenja na tkanini. Posebno čuvajte rezervnu dugmad i fišbajne za kragne. Ne perite ih često i pre nego što odložite košulju u orman obavezno je operite i ispeglajte, a potom ih prekrijte zaštitnom folijom kako bi bile zaštićene od prašine i nečistoće. Da biste izbegli mrlje na košulji nikada ne stavljajte parfem ili dezodorans direktno na košulju. Primenom ovih pravila produžićete vek trajanja Vaše košulje. 

Preporučuje se da se košulja pere ručno ili mašinski na 30 stepeni, zakopčane i prevrnute na naličje.Fleke na košulji posebno tretirati pre pranja. Kada se pere mašinski ne mešajte bele i šarene. Da biste očuvali boju i teksturu košulje, perite je izvrnutu i zakopčanu, ako je kragna sa ubačenim plastičnim fišbajnom, izvadite ih pre pranja kako se ne bi deformisali ili izgubili. Košulju blago centrifugirajte. Ako je košulja sa belom kragnom i manžetnama, pre pranja ih očistite belom vlažnom krpom.  
Mašina za sušenje može dovesti do skupljanja tkanine i lomljenja kragne i mažetna, zato košulju okačite na plastičnu vešalicu da se suši, jer će na taj način održati svoju formu i olakšati Vam peglanje.Ukoliko je košulja u boji izbegavajte sušenje na jakom suncu da boje ne bi posvetlele.Pre nego što počnete sa peglanjem, blago je nakvasite sa vodom iz rasprskivača, a potom košulju prevrnite na naličje i počnite s peglanjem od ramena ka donjoj ivici košulje. Kada peglate ramena i gornji deo leđa počinjete od ramena ka centru košulje, prednji deo sa dugmadima peglajte vrhom pegle kako biste ispeglali prostor između dugmića, zatim rukav peglate od ramena ka manžetni. Manžetne otkopčajte i u jednom potezu ispeglajte celu manžetnu. Kragnu peglate ispravljenu i položenu u jednom potezu, a zatim je po ivici okovratnika savijte i oblikujte. Nakon peglanja, košulju nemojte odmah oblačiti, već je ostavite da se ohladi na drvenoj vešalici kako bi pamučna vlakna zadržale formu nakon peglanja.