Tuesday, April 29, 2014

„Button-down“ košulja – kada i kako?

U svojoj kolekciji košulja, većina nas ima i takozvane „buttondown“ košulje ili srpski rečeno – košulja sa dugmadima na kragni. Jasnije, preciznije, a i naše je. Otkuda naziv „button-down“? Englezi za zakopčavanje košulje kažu „Shirts button up, te kada su krajem XIX veka polo igrači zahtevali od svojih krojača da im fiksiraju vrhove kragni, jer tokom jahanja su kragne lepršale i smetale im, krojači su ih prišili dugmadima i rekli im košulje „button up“, a kragne „button down“.  U tadašnje vreme je to bio jedan vrlo praktičan detalj, ali namenjen samo polo igračima
koji su tada nosili polo košulje dugih rukava od oksford tkanine.  Međutim, čuveni američki trgovac John Brooks, je 1896. godine prilikom posete Engleskoj i jednoj od polo utakmica primetio da igrači imaju dugmad na vrhovima kragne i iste takve naručio za svoje prodavnice „Brooks Brothers“ prodavajući ih kao sportske košulje, pod nazivom „originalne polo košulje“.  I od tada, košulje sa dugmadima na kragni, se svrstavaju u red ležernih, sportskih košulja i kao takve ih treba nositi . 

Izaberite dane u nedelji kada nemate zvanične posete, formalne sastanke i kada želite da prezentujete neku svoju ideju ili projekat, tada će ovakva košulja pokazati vaš elan i da volite da je sve na svom mestu – zakopčano. Nikako ih nemojte oblačiti ispod svečanog odela, trodelnog odela ili poslovnog odela, jer jedno i drugo naprosto ne idu. Ali zato ispod blejzera, sportskog sakoa ili jakne, ovakva košulja pokazuje neformalno raspoloženje muškarca i njegov sportski duh. Takve košulje možete nositi i sa kravatom, ali i kravata mora da bude neformalna u pogledu dezena i tkanja.