Wednesday, April 2, 2014

Šnala za kravatu

Kvalitetno odelo uvek izgleda efektno i daje džentlmenski izgled, ali postoji niz detalja koji dodatno oplemenjuju i takav izgled.. Jedan od njih je šnala za kravatu. Prvo je imala funkcionalnu ulogu da bi kravata stajala pravo i da se ne bi ljuljala dok hodate ili se naginjete. Zatim je dobila dekorativnu ulogu, poput ženskog nakita. 

Postoje pravila kako se nosi. Tradicionalno bi trebala da bude na delu kravate između četvrtog i petog dugmeta na košulji. Ipak između trećeg i četvrtog  deluje modernije i  čini da izgledate višl i vitkiji. Šnala ne bi smela da bude previše velika  a najefektnija je kada je do ¾ širine kravate, mora da zahvati prednji i zadnji deo kao i sloj košulje. Idealno je da bude potpuno prava pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ivicu kravate ali dozvoljena su i odstupanja. Iskosite je ili je stegnite tako da dobijete male nabore. Ne mora da se nosi samo uz odelo, isprobajte je i uz džins i sportsku obuću bićete prijatno iznenađeni. 

Muškarci koji vole klasiku uglavnom se odlučuju za modele u bojama zlata, srebra ili ukrašene diskretnim kamenčićima ili dodatkom u vidu lančića. Ali postoje i neozbiljne šnale kao i tematske koje doprinose muškoj harizmi. Kravatu možete da pričvrstite i ukrasite detaljem u obliku strele propelera, puške, violinskog ključa,....