Saturday, January 31, 2015

Sve o ukrasnim dugmadima za manžetne MOBY - ekosulja.com

Ukrasna dugmad za manžetne su umetnost u minijaturi koja odišu duhom vremena u kome su nastala 

Veruje se da su ovakva dugmad napravljena negde krajem 16. i početkom 17 veka, ali se nisu mnogo koristila, jer je tadašnja gospoda više upotrebljavala satenske trake za vezivanje manžetni na košulji. 
Prvi pisani trag o ukrasnim dugmadima za manžetne se može videti u štampanom izdanju londonske „Gazette“, gde je pomenut zlatni par ukrasnih dugmadi sa dijamantima. Sve do početka 19. veka, ukrasna dugmad današnjeg oblika i namene, nisu bila u upotrebi. Muška moda se u potpunosti transformisala u tom periodu od kitnjastog izgleda iz 18. veka, pa do puritanske forme u 19. veku. Ovakvo otrežnjenje muškog odela je zadržalo samo par, s ukusom odabranih, detalja, među kojima su i ukrasna dugmad za manžetne. Rani modeli ukrasnih dugmadi za manžetne su se sastojali od dve pločice koje su bile povezane kratkim lančićem, ali sa razvojem industrije, ubrzo je napravljen mehanizam koji je u potpunosti olakšavao upotrebu ukrasnih dugmadi. Dizajn i materijali su se menjali tokom dekada tako su svi umetnički periodi zastupljeni.

Od 1960-ih njihova popularnost i rasprostranjenost iz dana u dan raste, jer su muškarci uvek nasleđivali i čuvali ukrasnu dugmad i time gajili poseban odnos prema njima. Zato ne treba sumnjati da će vrednost i značaj ovih minijaturnih remek dela biti neprocenjiva u budućnosti.