Friday, March 13, 2015

Moby crna košulja

Moby crna košulja – odraz elegancije, žalosti, misticizma, ili agresije?


Većina nas posmatra crnu odeću u kontekstu nekih mračnih radnji i asocira na neke nasilne i kriminalne aktivnosti, ali takođe u njoj vidimo i simbol autoriteta. Crna košulja u potpunosti ispunjava strukturu navedenog autoriteta.

Koliko crna košulja izaziva poštovanje?


Svi poseduju neku veliku crnu jaknu, crni kaput ili pelerinu, koje u zatvorenim prostorima skidamo sa sebe i ostajemo bez crne boje na sebi, izuzev ako ne nosite crnu košulju s kojom produžavate vizuelni efekat crne boje privlačeći pažnju na sebe. Već dugi niz godina mnogo ljudi misle da je crna boja, boja poštovanja, da je formalna i na neki način se vezuje za garderobu viših društvenih slojeva.

Naučni pristup crnoj košulji


Da bi se utvrdio psihološki uticaj crne košulje u različitim situacijama, tim čeških istraživača je sproveo ispitivanje u 2013. godini, koristeći fotografije muškaraca i žena i crnim košuljama. Rezultati su pokazali da ispitanici stvaraju sliku o osobi koja ima moć, zaslužuje poštovanje i u sebi nosi dozu agresije.

Kada obući crnu košulju?


Bilo da ste krenuli na svečani prijem ili u pljačku banke, neovisno od psihološkog efekta koji želite da postignete sa crnom košuljom budite uvek u dobrom raspoloženju i dopustite crnoj Moby  košulji da govori umesto vas.